fredag den 22. august 2014

Pizza

Pizza er – for nogle – religion. Mange har en forestilling om hvordan en pizza skal smage og se ud. Min overbevisning er, at få – men gode – råvarer er det vigtigste.
Jeg har i længere tid forsøgt mig på forskellige metoder, og jeg synes jeg er kommet frem til en metode, som holder hver gang!
Nedenunder vil jeg give mine oplevelser af, hvad der giver en god pizza!

Dejen: 
Dejen er udgangspunktet for en god pizza. Uden en god dej, ja så får du altså ikke en god pizza.
En god pizzadej skal være våd, godt æltet og skal hæve i lang tid. Det kan nogle gange virke besværligt, men det tager ikke mere end 10-15 min at lave en dej, som bare skal stå og passe sig selv i 8-10 timer (gerne over natten i køleskab).
For at få en god dej, skal man også bruge noget godt mel. Jeg har prøvet at lave en pizza med almindelig hvedemel, men det er bare ikke det samme. Italiensk tipo 00 mel er klart at foretrække, men hvis dit lokale supermarked ikke har det, så køb noget med et højt protein indhold. Det skal – vidst nok – gerne være over 12 g. Pr. 100 g.

Tomatsauce:
Jeg har prøvet et utal af forskellige tomatsaucer. Hver gang er jeg gået tilbage til det samme – en enkel og nem tomatsauce.
Det italienske køkken er let og ligetil. Med det mener jeg, at de bruger få men gode ingredienser. Derfor synes jeg også, at man får den mest autentiske smag med en god dåse flåede tomater, lidt olivenolie og 1 løg. (opskriften kommer senere). 

Man får det bedste resultat af at købe en dåse flåede tomater – af god kvalitet  - da vi i Danmark ikke har gode tomater hele året rundt.

Fyld:
Her vil jeg lade din fantasi sætte grænserne. Der findes selvfølgelig en masse italienske klassikere, men jeg synes det er ok, at putte cocktailpølser på, hvis det er det man godt kan lide.
Ting man dog skal holde sig fra:
- Revet mozzarella i poser – jeg ved ikke hvad det egentlig er for noget, der er i de poser
- pizza toppings som skinke i strimler osv. Det er af dårlig kvalitet.
Køb derimod 2-3 gode råvarer at putte på. Jeg har altid lidt mozzarella i kugler, liggende i køleskabet, og bruger det som ost på min pizza. Derudover er mit yndlingsfyld en god chorizo, en anden god pølse og evt. en god røget skinke

Bagesten – VARM OVN!
Vi vil alle sammen gerne have en pizza med en sprød bund. Dette kan kun lade sig gøre, hvis du har en bagesten.  Jeg læste lidt op omkring, hvilke materialer, der egner sig bedst til at holde på varmen. Det viste sig, at de alm. Bagesten, som man kan købe hos diverse isenkræmmere, er noget af det dårligste materiale til at holde på varmen.  Har du sådan en, kan det dog give et ok resultat.

Det bedste til at holde på varmen er jern, og jeg fandt en lille privat forhandler, som laver en ”bagesten” i jern. Anmeldelse af bagesten i jern

En sprød bund kræver også en rigtigt varm ovn. Jeg plejer – minimum – at tænde for min ovn en time inden jeg skal bruge den. Den får helt op på max varme, og så skal den bare stå og varme igennem. Bagestenen skal selvfølgelig være i ovnen fra start, så den også kan varmes helt igennem. En stenovn er selvfølgelig det bedste, da det kan blive helt op til 4-600 grader varmt. Sådan en har jeg ikke, så jeg må nøjes med 300 grader. Det fungerer også fint, og hvis din ovn kan klare 250 grader, vil det også give et ok resultat.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar