onsdag den 22. maj 2013

Ribs Gelé

Den dansker sommer er virkeligt over os - regn og blæst - så jeg vil bruge dagen på at lave saft og gelé!

Sidste sommer var vores have fyldt med dejlige bær, og NU skal de sidste bruges.
Jeg har tidligere forsøgt mig med Ribs saft, men det var kun min mor, der kunne drikke det.

Nå, men tilbage til geléen.
Ribs gelé kan nemt - og billigt - købes hos den lokale købmand, men den hjemmelavede er SÅ meget bedre, og uden allemulige tilsætningsstoffer. Efter jeg er begyndt at lave min egen, synes jeg simpelthen at den "købte" smager af "tungen ud af vinduet".

Hvad mange ikke ved, er at det er utroligt nemt at lave + at man skal nok få det hele spist :-)
Jeg bruger det til brun sovs og tilbehør til frikadeller, dyrekød, karbonader osv osv osv.
Derfor  - kom igang med at lave din egen :-)

Jeg laver den af 3 omgange, og det tager ca. 15 min hver gang. - Jeg plejer at fordele det ud over 3 dage. Det lyder måske af meget, men det er så nemt at gå til, at det er synd at lade være!
Der er ikke brug for noget til at stive Geléen med, da sukkeret og det stof der er i bærrene (kan ikke huske navnet), nok skal få det til at stive

Alt hvad du skal bruge er:
Ribs
Sukker
Atamon - for så kan det jo holde sig lidt længere end en uge på køl.

I første omgang, skal der ikke bruges nogen måletingester.
Hvis dine bær er friske, skal de selvfølgelig gøres rene, men det er dog ikke nødvendigt at ribbe dem (tage den lille sorte tinges, som de sidder fast i).
Du tager bare hvad du synes, eller hvad du lige har, og propper det ned i en gryde.
Til friske bær, vil det være en god idé lige at putte 1 spsk. vand i bunden af gryden, så de ikke brænder på. Er det frosne bær er det ikke nødvendigt, da der hurtigt vil komme væske, når de begynder at tø op.

Sæt varmen på middel, og lad dem koge indtil bærrene brister.
Hæld bærrene over i en si - med et klæde i bunde - og lad det står der til der ikke drypper mere saft. Lad det evt. stå natten over.
Info - Som klæde kan du bruge et viskestykke, men jeg har købt noget tyndt tyndt stof hos en "stof og sy" butik. Det er en del billigere end et viskestykke, og kan bare smides ud bagefter.

Når al saften er løbet igennem bruger jeg 1 til 1 metoden. 1 kg sukker til 1 liter saft.

Hæld saften i en gryde og koge det op. Når saften er kogt op, hældes sukkeret i mens du rører.
Lad det koge indtil det kan bestå den såkaldte "Geléprøve". Sæt en grydeske ned i massen og hvis der sidder dråber, når du tager skeen op igen, som ikke kan komme af. Så er geléen færdig.
Hæld en lille sjat atamon i.
Den vil stadig ligne saft, men når den er kølet af, så skal det nok blive stift :-)

Hæld geléen på de glas, de skal opbevares i, og dæk dem til med et viskestykke. Lad dem køle af (evt. natten over).

Det kan simpelthen ikke være nemmere, og nu har du gelé til lang tid :-) - og den bedste af slagsen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar